Circulair ondernemen in Utrecht en productontwikkeling

Circulair ondernemen Utrecht

Je ziet dat circulair ondernemen in Utrecht een steeds prominentere rol gaat innemen in onze samenleving. Het gaat niet alleen meer over het feit dat men verantwoord om moet gaan met energie en dat je afval zoveel mogelijk moet beperkt. Dit zijn allemaal processen die komen na de start van de ontwikkeling van een product. Bij circulair ondernemen speelt het proces dat bij productontwikkeling komt kijken ook een grote rol. Alleen is het nog een stuk breder dan dat. Hierdoor heeft dus voordelen voor je leefomgeving en voor de economie. Hiertoe behoren dus ook ondernemingen die profiteren van circulair ondernemen.

 

Circulair ondernemen: omloop van het product

Wanneer je de stap wilt maken naar circulaire economie kun je vanuit verschillende invalshoeken daarmee beginnen. Stel je wilt beginnen bij de productontwikkeling dan houdt het in dat je extra aandacht besteed aan de levensduur van een bepaald product en dat je duurzame materialen gebruikt. Dit betekent dus dat je materialen gaat gebruiken die een zo laag mogelijke milieu impact hebben. Daar kun je dus je grondstoffen specifiek op uit kiezen. Het betekent dus dat je vroeg in het proces al belangrijke keuzes moet maken. De keuzes die je maakt moeten er op gericht zijn dat je een product langer in omloop houdt. Dit is een van de ontwerpstrategie├źn waarmee je kunt beginnen.

 

Circulair ondernemen: bestendigheid van het product

Een ander punt waar je rekening mee kunt houden is het letten op de bestendigheid van het product. Het doel is dat je zo weinig mogelijk technisch onderhoud wilt plegen aan het product. Dus het is extra van belang om de constructies goed uit te denken. Wanneer je onderneemt volgens het circulaire businessmodel bespaart dit ook kosten. Verder is recyclen ook een onderdeel van circulair ondernemen. Misschien kan een product nog wel een upgrade krijgen zodat het niet hoeft te worden weggegooid. Dan hoeft er ook een vervangend product te worden gemaakt. Zo heeft circulair ondernemen dus voordelen voor mens, milieu en voor de economie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *