Eerste hapjes voor baby 4 maanden

hapjes baby 4 maanden

Wanneer je baby tussen de vier en zes maanden jong is, is hij of zij klaar voor zijn eerste hapjes baby. Stel je niet te veel voor. Het gaat aanvankelijk om enkele lepeltjes per dag van een geplet fruit- of groentehapje. Zo went hij of zij aan nieuwe structuren en smaken. Zijn eerste baby hapjes zijn extraatjes en geef je niet als vervanging voor borst- of flessenvoeding. Precies zoals wij heeft je baby meerdere gezonde voedingsstoffen nodig om goed te groeien en zich verder te ontwikkelen. Een gezond en vooral natuurlijk voedingspatroon helpt je daarbij.

Niet te vlug, maar ook niet te laat

Voor de ontwikkeling van je baby is het belangrijk om niet te vroeg, maar zeker ook niet te laat met zijn eerste hapjes baby 4 maanden en liefst niet vroeger te beginnen. Vroeger er mee starten heeft geen zijn, zijn spijsvertering is dan nog niet ontwikkeld en kan voedselintolerantie of overgevoeligheid veroorzaken. Koemelkallergie is er een voorbeeld van. Te laat met zijn eerste hapjes starten zorgt er vaak voor dat je baby moeilijk kan wennen aan nieuwe smaken en structuren. Daarmee stijgt de kans op een voedselallergie aanzienlijk.

Wanneer is baby klaar voor eerste hapje?

Dat hangt van meerdere factoren af en verschilt van baby tot baby. Je kindje is klaar is voor vast voedsel als hij:

  • Goed rechtop zit
  • Minder kwijlt en goed slikt
  • Zijn eerste tandje doorkomt
  • Voortdurend smakkende geluiden maakt.
  • Bijvoorbeeld je vork probeert te pakken
  • Hongerig, zelfs als genoeg melk dronk

Wat geef je als eerste hapje?

Dat zijn vooral geplette groenten en fruit. Start met zachte smaken zoals banaan, perzik, wortels of bloemkool. Als dit goed gaat, kun je nieuwe hem smaken laten proeven: stukjes brood (zonder korst tot zeven maanden), geplette aardappel of rijst, fijngemalen en goed doorbakken vlees of vis.

Hoeveel?

 

Tot zes maanden blijft melk baby’s belangrijkste voeding. Enkele lepeltjes vast voedsel per dag volstaan. Start met één of twee keer per dag vier lepeltjes en bouw dit langzaam op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *